Amper groei voor Nederlandse transportsector

De omzet van de Nederlandse transportsector is in het tweede kwartaal is op jaarbasis met 0,1 procent gestegen. Dat is de zwakste groei sinds 2013.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Kwartaalmonitor Transport en Logistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS kenden het vervoer over water en dat door de lucht omzetdalingen van respectievelijk ruim 7 en een kleine 2 procent. Bij dienstverleners voor het vervoer zakte de omzet met nog geen half procent. Bij het vervoer over land ging de omzet juist met ruim 3 procent omhoog en bij post- en koeriersbedrijven was dit circa 1,5 procent.

Verder lag het aantal gedwongen bedrijfssluitingen in de sector in het tweede kwartaal met 56 lager dan een jaar eerder, toen het om 66 faillissementen ging. Het is het derde jaar op rij dat er sprake is van een afname van het aantal gedwongen bedrijfssluitingen. Vooral in het goederenwegvervoer gingen er minder ondernemingen failliet.

Het vertrouwen onder transportondernemers bleef vrijwel gelijk aan de voorgaande periode en is nu acht kwartalen op rij positief. Het CBS meldde daarnaast dat het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte voorziet, hoger is dan het aantal dat een afname verwacht.

Lees meer over:

Tips

Tips
Tips om financieel gezond gedrag bij werknemers te bevorderen.

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie