Amper groei voor Nederlandse transportsector

De omzet van de Nederlandse transportsector is in het tweede kwartaal is op jaarbasis met 0,1 procent gestegen. Dat is de zwakste groei sinds 2013.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Kwartaalmonitor Transport en Logistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS kenden het vervoer over water en dat door de lucht omzetdalingen van respectievelijk ruim 7 en een kleine 2 procent. Bij dienstverleners voor het vervoer zakte de omzet met nog geen half procent. Bij het vervoer over land ging de omzet juist met ruim 3 procent omhoog en bij post- en koeriersbedrijven was dit circa 1,5 procent.

Verder lag het aantal gedwongen bedrijfssluitingen in de sector in het tweede kwartaal met 56 lager dan een jaar eerder, toen het om 66 faillissementen ging. Het is het derde jaar op rij dat er sprake is van een afname van het aantal gedwongen bedrijfssluitingen. Vooral in het goederenwegvervoer gingen er minder ondernemingen failliet.

Het vertrouwen onder transportondernemers bleef vrijwel gelijk aan de voorgaande periode en is nu acht kwartalen op rij positief. Het CBS meldde daarnaast dat het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte voorziet, hoger is dan het aantal dat een afname verwacht.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie