Groothandels zetten opnieuw meer om

De omzetstijging bij groothandels houdt aan. De opbrengsten in het tweede kwartaal kwamen voor de vierde driemaandsperiode op rij hoger uit dan een jaar eerder. 

Branchebreed werd een omzetplus genoteerd van 1,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de voorgaande kwartalen werd de groothandelsomzet nog gedrukt door de oliehandelaren. Maar in het tweede kwartaal was hiervan nauwelijks meer sprake. De opbrengsten in het segment olie en steenkool stabiliseerden.

Verder deden vooral groothandelaren in bouwmaterialen en groente en fruit goede zaken. Groothandels in ICT-apparatuur en die op de erts- en metaalmarkt hadden nog wel te maken met krimp. De grootste omzetdaling werd evenwel geboekt in de zuivelgroothandel als gevolg van de lage melkprijs.

Er vielen ook minder bedrijven om. In totaal sloten afgelopen kwartaal nog 120 groothandelaren door faillissement hun deuren. Dit is het laagste aantal gedwongen bedrijfssluitingen in de groothandel in vijf jaar.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie