Duitse industrie begint derde kwartaal met dip

De Duitse industrie is het derde kwartaal slecht begonnen. Fabrieken in de grootste economie van Europa produceerden in de zomermaand juli 1,5 procent minder dan een maand eerder. 

De daling, de sterkste in bijna twee jaar tijd, volgt op een toename van de industriële productie met 1,1 procent in juni, meldt het Duitse federale statistiekbureau woensdag.

Economen hadden in doorsnee gerekend op een lichte verdere stijging. Ten opzichte van een jaar eerder daalde de productie met 1,2 procent.

Vooral de productie van kapitaal- en consumentengoederen stond onder druk. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING bevestigen de cijfers dat de Duitse industrie stagneert. ''De scherpe daling zal de zorgen over een verdere afkoeling van de Duitse economie aanwakkeren'', zei hij.

Brexit 

Het brexit-referendum eind juni, waarin de Britse bevolking koos voor een toekomst buiten de Europese Unie, zal volgens Brzeski zeker een oorzaak zijn de flinke dip in de industriële productie. Maar de trend van stagnatie was al ver voor die volksraadpleging zichtbaar, aldus de econoom.

Ook de zwakkere economische groei in China en de aanhoudende malaise in sommige eurolanden spelen daarbij een rol. ''Met dat in het achterhoofd, blijft de kans klein dat de vroegere ruggengraat van de Duitse economie snel weer zijn oude kracht hervindt'', vreest Brzeski.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie