DSM en havenbedrijf Rotterdam starten studie omzetten afvalhout

Afvalhout kan een tweede leven krijgen als leverancier van chemicaliën. Technisch is het mogelijk om gebruikt hout om te zetten in bijvoorbeeld ethanol, de vraag is alleen hoe je dit ook op commerciële schaal kan doen. 

Een consortium van veertien Europese partijen, waaronder het Nederlandse chemieconcern DSM en het Havenbedrijf Rotterdam, begint daarom een groot onderzoeksproject.

Er wordt voor de studie alles bij elkaar meer dan 16 miljoen euro uitgetrokken, werd donderdag naar buiten gebracht. Er zal onder meer worden gekeken hoe de verschillende stappen in alle processen het best aan elkaar geschakeld kunnen worden.

Dit wordt in het project uitgetest. De bedrijven doen het onderzoek vooral op hun eigen locatie en delen de resultaten vervolgens met elkaar.

De uitkomsten van de studie kunnen voor de regio Rotterdam economisch erg interessant zijn. Het Havenbedrijf hoopt en verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoeksproject de bouw van een zogeheten bioraffinaderij in Rotterdam een stap dichterbij brengen.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie