Schiphol moet geluidsberekeningen voor uitbreiding overdoen

Schiphol wil de geluidsoverlast van vliegtuigen verminderen, zodat de luchthaven kan uitbreiden. Maar gemaakte berekeningen van nieuwe af- en aanvliegroutes blijken niet te kloppen.

Dat oordeelt de Commissie voor de millieueffectrapportage (MER) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Om verder te kunnen groeien, gaat Schiphol de komende tijd zijn start- en landingsprocedures opnieuw instellen. Nieuwe vliegroutes moeten brandstof besparen en geluidsoverlast verminderen. De luchthaven kan dan een deel van die geboekte geluidswinst gebruiken om uit te breiden.

Maar de commissie MER, een onafhankelijk adviesbureau van de overheid, concludeert dat Schiphol zijn berekeningen moet verbeteren. De voorgestelde start- en landingsprocedures leveren minder milieu- en geluidswinst op dan gedacht. 

Omwonenden twijfelden al langer aan de rekenmethode die Schiphol hanteerde. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaf de MER opdracht een oordeel te vellen over de juistheid van de berekeningen.

Schiphol moet nu met nieuwe berekeningen een betere inschatting maken van de milieu- en geluidswinst. Pas daarna kan de staatssecretaris een besluit nemen over verdere groei van de luchthaven.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie