Buitenlandse beleggers richten zich vaker op Nederlandse huurmarkt

Buitenlandse beleggers richten zich steeds meer op de Nederlandse huurmarkt.

Van 2013 tot en met 2015 verkochten corporaties zo’n 15.000 woningen aan beleggers, blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties, meldt NRC.

De meerderheid daarvan betreft sociale huurwoningen en de meerderheid belandde bij buitenlandse beleggers.

Buitenlandse beleggers investeerden voorheen meer in kantoren en winkelpanden, nu is de Nederlandse huurwoningenmarkt ontdekt.

Niet blij

Niet iedereen is blij met de komst van de beleggers. Zo wordt gevreesd dat de verkoop door corporaties bijdraagt aan de verdere krimp van de beschikbare sociale huurwoningen.

Arnhem, Leusden en Dongen daagden minister Stef Blok (VVD, Wonen) voor de rechter om zijn goedkeuring voor de verkoop van Vestia-woningen in hun gemeenten teruggedraaid te krijgen. Met succes, de rechtbank verklaarde Bloks besluit eind juni nietig.

Opvallende investeerders

Er zitten opvallende investeerders tussen. Zo kocht de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros ruim zeshonderd huurwoningen in de regio Arnhem van corporatie Vivare.

De recordtransactie staat op naam van het Duitse vastgoedfonds Patrizia dat in 2014 ruim 5.500 huurwoningen van de wankelende corporatie Vestia kocht voor 570 miljoen euro. Het Amerikaanse Round Hill Capital zegt in drie jaar tijd zo 9.000 huurwoningen op de Nederlandse markt gekocht te hebben.

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie