Toeristen geven opnieuw meer uit in Nederland

Toeristen hebben vorig jaar 5 procent meer uitgegeven in Nederland. In totaal zette de toeristische sector 72,7 miljard euro om.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het is voor het tweede jaar op rij dat de toeristische bestedingen toenemen.

Het belang van de toeristische sector neemt dan ook toe. Sinds 2010 is het aandeel van de sector in de economie gestegen van 3 procent naar 3,8 procent.

Buitenlandse toeristen gaven in 2015 bijna 20 miljard euro uit, ruim 13 procent meer vergeleken met 2014. Er kwamen 8 procent meer toeristen naar Nederland.

Nederlandse bedrijven 

Verder hebben meer buitenlandse toeristen ook vaker een hotel of vliegtickets geboekt bij Nederlandse bedrijven. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen.

De toeristische bestedingen van Nederlandse toeristen in eigen land zijn met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In 2015 werkten er 529.000 mensen in de toeristische sector, dit is een stijging van 3 procent. Deze mensen hadden samen 377.000 voltijdbanen. Dat is 3,8 procent van het totale aantal voltijdbanen in 2015.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie