Rechter verklaart winkelketen MS Mode officieel failliet

De Nederlandse delen van dameskledingketen MS Mode zijn donderdag door de rechter failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam bevestigd.

Bewindvoerder Frits Kemp liet eerder op de dag weten dat de 130 Nederlandse filialen van de keten voorlopig ook niet meer opengaan. Hierover werd afgelopen dagen nog uitgebreid onderhandeld met de bank. Het is de bewindvoerders niet gelukt om tot een overeenstemming te komen over de verdeling van de kosten.

Dat MS Mode, een van de bedrijven van de bekende winkelondernemer Roland Kahn, faillissement moest aanvragen, heeft volgens de bewindvoerders een technische achtergrond. Er was geen geld meer om de salarissen van het personeel te betalen. Uitkeringsinstantie UWV neemt dit nu over.

Het is hoogst onzeker of MS Mode een doorstart kan maken nu duidelijk is dat de winkels dicht blijven. Ook de webshop van MS Mode is niet meer bereikbaar. Het stilleggen van een failliet bedrijf maakt het voor potentiële kopers doorgaans minder aantrekkelijk om nog met die onderneming verder te gaan.

Wintercollectie

De verkoper van kleding kampte de laatste tijd net als veel andere winkelketens met moeilijke marktomstandigheden. Grote boosdoener was de afgelopen winter, die erg zacht was. Hierdoor heeft MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen moeten verkopen.

Ondanks dat de onderneming vorig jaar nog winst wist te maken, lukte het MS Mode niet om die tegenvaller op te vangen. De onderneming vroeg daarom onlangs al uitstel van betaling aan.

Bij MS Mode in Nederland werken 660 mensen. Internationaal telt het bedrijf ongeveer 2.300 medewerkers en bijna vierhonderd winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Lees meer over:

Tips

Tips
Hoogleraar Vareska van de Vrande over samenwerking en innovatie: 'Het wordt steeds lastiger om baanbrekende innovaties als bedrijf alleen te bereiken.'

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie