Brexit tast vertrouwen Nederlandse producenten niet aan

De Britse stem voor een vertrek uit de Europese Unie heeft de stemming onder Nederlandse producenten afgelopen maand nauwelijks geraakt.

Dat blijkt uit een eerste schatting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Het vertrouwen onder de producenten uit de industrie zakte een fractie ten opzichte van juni, toen het hoogste niveau in ruim vijf jaar werd bereikt.

Maar de positief gestemde ondernemers bleven duidelijk in de meerderheid ten opzichte van de pessimisten. Het meest positief zijn producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

De graadmeter voor het vertrouwen zakte in juli van 5,4 naar 5,1. Ondanks de daling staat de index daarmee nog altijd op het hoogste niveau in jaren. Het vertrouwen is ook ruimschoots groter dan het langjarig gemiddelde (0,5).

Producenten in de industrie waren in juli iets minder positief over de productie in de komende drie maanden en hun orderportefeuille. Ook het oordeel over de voorraden gereed product was een fractie minder positief dan in juni. Toch zijn er nog altijd meer ondernemers die een groeiende productie voorzien dan producenten die uitgaan van krimp.

Lees meer over:

Tips

Tips
Voorkom deze fouten bij het aanvragen van een octrooi.

De werkdag van

De werkdag van
Jip Samhoud, oprichter van &samhoud media: 'Er wordt nog heel veel slechte VR gemaakt.'

In de praktijk

In de praktijk
Brancheorganisatie schippers over gestremde stuw: 'Voor het beantwoorden van de schuldvraag is onafhankelijk onderzoek nodig.'
Tip de redactie