Nederlandse vrachtvervoerders leveren aandeel in op transport naar VK

Nederlandse vrachtvervoerders transporteren hun waar nog steeds vaak naar het Verenigd Koninkrijk (VK), maar verloren in de afgelopen tien jaar wel een flink gedeelte van hun aandeel aan onder meer Poolse chauffeurs.

Ruim 8 procent van alle vracht die in 2014 naar het VK werd vervoerd, kwam voor rekening van Nederlandse chauffeurs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In 2005 was dat nog 17,5 procent.

Vooral Poolse chauffeurs zijn volgens het onderzoeksbureau meer gaan vervoeren naar Engeland, Wales en Schotland. In 2005 hadden zij nog een aandeel van 4,5 procent van het totaal, in 2014 was dat 17,5 procent. Ook chauffeurs uit andere Oost-Europese landen, zoals Hongarije en Tsjechië zijn meer gaan vervoeren naar het VK.  

"Poolse vrachtwagens laadden steeds vaker in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk vracht voor transport naar het VK", aldus het CBS.

Nummer vier

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland, België en Frankrijk de vierde bestemming voor vrachtwagens uit Nederland. Vorig jaar werd voor 2,5 miljoen ton aan goederen naar het gebied vervoerd, vooral naar de regio Londen.

Ruim de helft van de goederen zijn landbouwproducten, levensmiddelen en chemische producten. Ongeveer een kwart bestaat uit bloemen en planten.

Lees meer over:

Tips

Tips
Voorkom deze fouten bij het aanvragen van een octrooi.

De werkdag van

De werkdag van
Lodewijk Varossieau, oprichter en directeur van reclamebureau Superrebel: 'Maandag is mijn afspraakloze dag'

In de praktijk

In de praktijk
Brancheorganisatie schippers over gestremde stuw: 'Voor het beantwoorden van de schuldvraag is onafhankelijk onderzoek nodig.'
Tip de redactie