Zakelijke klanten ABN Amro gaan mogelijk betalen voor spaargeld

ABN Amro kan de lage marktrente van de Europese Centrale Bank (ECB) straks doorberekenen aan haar zakelijke klanten. Vanaf 1 oktober past de bank haar voorwaarden aan.

Daarin staat dat de bank negatieve rente mag rekenen voor rekeninghouders met een zakelijke betaal- of spaarrekening. Naar eigen zeggen kan ABN Amro hiermee inspelen op "uitzonderlijke marktomstandigheden", mocht dat nodig zijn.

De aanpassing betekent overigens niet dat de bank direct negatieve rente gaat rekenen. Volgens ABN Amro is daar nog niets over bekend. "Mocht het zich voordoen, dan streven we ernaar om zakelijke klanten met een beperkt saldo zo veel mogelijk te ontzien."

Het is een van de eerste keren dat een bank in Nederland zich erop voorbereidt een grote groep klanten een negatieve rente op spaargeld te rekenen. Tot nu toe vragen de meeste banken alleen de allergrootste depositohouders, zoals pensioenfondsen en sommige AEX-fondsen, om een vergoeding op hun saldi.

ING laat weten de voorwaarden voor zakelijke klanten niet te hebben gewijzigd, maar zegt dat dit wel in de lijn der verwachting ligt.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in Europa al een al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen. Banken hebben daar last van in hun verdienmodel: het kost hen geld om middelen aan te houden bij de centrale bank in Frankfurt.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie