ING ziet aantal bouwvergunningen dalen in 2016

Er worden dit jaar "slechts" 45 duizend nieuwe bouwvergunningen worden verleend. ING ziet daarmee de productiegroei in de bouw dit jaar afnemen, meldt de bank vrijdag.

De kans bestaat dat aannemers daardoor over een paar jaar weer een stuk minder werk hebben. Dit jaar worden er naar verwachting nog 51 duizend nieuwe woningen gebouwd.

''Als het aantal vergunningen niet stijgt, dan zet dit vanaf 2017 een rem op de woningbouwproductie'', stellen de onderzoekers van de bank. Nieuwbouwwoningen worden doorgaans anderhalf à twee jaar na het vergeven van de vergunning afgebouwd.

Een punt van zorg is volgens ING onder meer dat er verspreid over het land te weinig bouwlocaties zijn. Ook is er sprake van een beperkte ontwikkelcapaciteit bij gemeenten.

De vergunningverlening steeg in het afgelopen jaar nog naar 53.500 stuks. In 2013, toen de markt zich op een dieptepunt bevond, werden 26 duizend vergunningen afgegeven.

Lees meer over:

Tips

Tips
Voorkom deze fouten bij het aanvragen van een octrooi.

De werkdag van

De werkdag van
Lodewijk Varossieau, oprichter en directeur van reclamebureau Superrebel: 'Maandag is mijn afspraakloze dag'

In de praktijk

In de praktijk
Brancheorganisatie schippers over gestremde stuw: 'Voor het beantwoorden van de schuldvraag is onafhankelijk onderzoek nodig.'
Tip de redactie