Dagproductie Nederlandse industrie groeit

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is wat kleiner dan in april. De transportmiddelenindustrie produceerde in mei aanzienlijk meer, de machine-industrie behoorlijk minder.

De productie van de transportmiddelenindustrie, zoals auto’s, bussen en vrachtwagens, groeide met ruim 16 procent. Ook de productiegroei van de chemische, de elektrische-apparaten-, de voedingsmiddelen- en de rubber- en kunststofindustrie was groter dan gemiddeld. De productie van de machine-industrie kromp daarentegen opnieuw, bijna 12 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei daalde de productie met 0,4 procent. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er echter sprake van een stijgende trend van de industriële productie, aldus het CBS.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie