Omzet toerismesector Amsterdam in vijf jaar bijna verdubbeld

In de afgelopen vijf jaar is de omzet van de Amsterdamse gastvrijheidindustrie bijna verdubbeld, tot bijna 19 miljard euro.

De cijfers staan in het vierjaarlijkse Bezoekersonderzoek van Amsterdam Marketing, waarover Het Parool donderdag schrijft.

Het aantal binnen- en buitenlandse bezoekers aan Amsterdam verdubbelde in dezelfde periode naar ruim 17 miljoen mensen. Iets meer dan de helft van alle bezoekers aan de hoofdstad komt uit het buitenland.

Voor de grote toestroom naar Amsterdam hoeft het marketingbureau "niets te doen", zegt directeur Frans van den Avert tegen de krant. "Wij hebben alle campagnes gestopt, we gaan niet meer naar beurzen. We zijn er gewoon mee gestopt. Maar de bezoekers blijven komen."

Voor het rapport werden 12.000 buitenlandse toeristen en binnenlandse bezoekers ondervraagd. Ruim een derde komt vooral voor de musea en attracties naar Amsterdam. Een bijna even groot deel heeft 'plezier en uitgaan' als belangrijkste motivatie voor een bezoek.

'Te druk'

De ondervraagde bezoekers geven de stad het cijfer 8,4 voor de sfeer en vriendelijkheid. Zij klagen daarentegen over het parkeren (duur en lastig) en de drukte. Een op de vijf vindt Amsterdam "veel te druk".

De gemeente Amsterdam en Amsterdam Marketing proberen de drukte in de stad in balans te brengen door te proberen bezoekers te spreiden over de stad en de rest van de regio.

Dit lukt goed, aldus directeur Van den Avert. "We stimuleren al jaren een actieve spreiding van bezoekers. Het is duidelijk dat dat nu vruchten afwerpt."

Lees meer over:

Tips

Tips
Tips om financieel gezond gedrag bij werknemers te bevorderen.

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie