Producentenvertrouwen bereikt hoogste niveau in ruim vijf jaar

Het vertrouwen van producenten in de industrie is opnieuw toegenomen. Het producentenvertrouwen kwam in juni uit op 5,4 en bereikte daarmee het hoogste niveau in ruim 5 jaar. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het statistiekbureau merkte daarbij wel specifiek op dat de meting heeft plaatsgevonden in de eerste helft van de maand. Dat was dus voor het Britse referendum over de Europese Unie.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van industriële producenten ligt ook ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op 0,5 staat. In januari 2008 werd de hoogste waarde bereikt op 9,4 en ruim een jaar later het laagste niveau op min 23,5.

De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de aardolie- en chemische industrie.

De ondernemers in de transportmiddelenindustrie zijn daarentegen wat negatief. ''Dat komt vooral doordat ze negatief zijn over de verwachte productie'', aldus het CBS.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie