Bonden en werkgevers garagebedrijven akkoord over nieuwe cao

De vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben maandag met werkgeversorganisatie Bovag een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven.

75.000 garagemedewerkers krijgen er volgens FNV Metaal gemiddeld 6 procent bij tot november 2018.

Ook worden de toeslagen uniformer en betalen werkgevers vanaf 2017 de volledige premie voor het vroegpensioen. De branche kende een cao-loze periode van anderhalf jaar.

Daarnaast krijgen de werknemers meer zeggenschap en komen er meer mogelijkheden voor een vierdaagse werkweek. "Eindelijk mogen mensen zelf bepalen op welke dag hun zaterdagwerk wordt gecompenseerd, dat is baanbrekend voor de garages", stelt FNV-kaderlid en garagemedewerker Harry Koning.

Loopbaancoaches

CNV Vakmensen benadrukt dat er ook goede afspraken zijn gemaakt over de ontwikkeling van de garagemedewerkers. Zo bieden vakbonden onder andere ontwikkelgesprekken en begeleiding door loopbaancoaches aan.

Het principeakkoord wordt definitief als het is goedgekeurd door de vakbondsleden.

Lees meer over:

Tips

Tips
Hoogleraar Vareska van de Vrande over samenwerking en innovatie: 'Het wordt steeds lastiger om baanbrekende innovaties als bedrijf alleen te bereiken.'

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie