Groei omzet groothandel stagneert in eerste kwartaal

De omzetgroei van de groothandel is in het eerste kwartaal van dit jaar gestagneerd.

De groei bleef steken op een plusje van 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl in het vierde kwartaal van 2015 nog een stijging van 2,5 procent werd opgetekend, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in een kwartaalmonitor over de sector.

Oliehandelaren hadden last van de lage olieprijs. Zonder de oliehandel is de omzet van de groothandel 1,6 procent gestegen in het eerste kwartaal.

Handelaren in schroot presteerden echter het slechtst met 20 procent minder omzet dan vorig jaar. Zij hadden te kampen met de lage prijzen van metalen, ertsen en halffabricaten.

Handelaren in bouwmaterialen deden het wel goed met een omzetstijging van bijna 9 procent. Zij profiteerden van de groei van de bouwproductie, bouwmarkten en groothandelaren in bouwmaterialen.

Voor het eerst sinds 2013 zijn in de groothandel meer bedrijven opgeheven dan gestart. De sector telde aan het eind van het eerste kwartaal 79.245 bedrijven, nagenoeg evenveel als een jaar eerder.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie