Zorgen pluimveehouders over komst Oekraïense kippenfabriek

Nederlandse pluimveehouders maken zich zorgen over de komst van de Oekraïense kippenvleesproducten MHP. De pluimveehouders vrezen door de toevloed van plofkippen op oneerlijke wijze weggeconcurreerd te worden.

De fabriek opent een vestiging in Veenendaal, naar verwachting start begin juli de productie. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders: “Wij hebben grote bezwaren tegen kip die niet aan dezelfde eisen voor milieu en dierenwelzijn voldoet als kip die hier geproduceerd wordt, maar wel wordt toegelaten”, zegt ze in gesprek met het Financieele Dagblad.
 
Volgens haar heeft het Landbouw Economisch Instituut berekend dat de kostprijs van kip in Oekraïne 40 procent lager ligt dan in Nederland. “In de prijzen voor kip komt een race naar de bodem. Dat wordt een bedreiging voor onze primaire landbouw.”

Het bedrijf investeert ruim 3 miljoen euro in twee productie- en verpakkingslijnen. MPH, Myronivsky Hliboproduct, is een van de grootste kippenbedrijven ter wereld. Het beursgenoteerde bedrijf produceert jaarlijks bijna evenveel kippenvlees als de hele Nederlandse sector.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Yves Gijrath van LXRY Media Group: 'Ik vind het lekker om hard te werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie