Suriname vindt nieuwe partner voor bauxietwinning

Monaco Resources gaat bauxiet in Suriname winnen en verwerken. Ruim een jaar na het vertrek van de Amerikaanse multinational Alcoa heeft de Surinaamse regering een nieuwe partner gevonden.

Het in Monaco gevestigde bedrijf zal 400 miljoen Amerikaanse dollars (350 miljoen euro) investeren om de industrie weer op gang te brengen.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen maakte de nieuwe samenwerking dinsdag bekend. De verwachting is dat het nieuwe bauxietbedrijf in de eerste fase werk biedt aan vierhonderd mensen.

Bij een volledige productie na ongeveer drie jaar zal er werk voor vijftienhonderd mensen zijn. Het vertrek van Alcoa eind vorig jaar leidde tot een verlies van ongeveer tweeduizend banen.

In tegenstelling tot de overeenkomst met Alcoa, waar de regering alleen royalty's en belastingen inde, zal de regering nu partner worden in de nieuwe onderneming. De inbreng van de regering bestaat uit de fabrieken en andere bedrijfsmiddelen.

Onderhandelingen

Daarvoor is het wel nodig dat Alcoa bereid is deze middelen over te dragen aan Suriname. De onderhandelingen hierover zullen binnenkort beginnen, aldus Dodson. Hij is optimistisch gestemd over de bereidheid van Alcoa mee te werken.

De aankondiging van een doorstart van de bauxietindustrie is een lichtpuntje voor Suriname. Het land verkeert in een zware financiƫle crisis, onder andere als gevolg van lage prijzen voor olie en goud. Ook de wereldmarktprijs van bauxiet is laag.

Toch denkt algemeen directeur Axel Fisher van Monaco Resources winstgevend te kunnen werken in Suriname. Een strakke kostenbeheersing moet daar voor zorgen, aldus Fisher tijdens een persconferentie in Paramaribo.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Yves Gijrath van LXRY Media Group: 'Ik vind het lekker om hard te werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie