Overheids-cao's zorgen voor bovengemiddelde loonstijging

Cao's die in april zijn gesloten, voorzien in een gemiddelde loonstijging van 1,76 procent. Dat is hoger dan de loonafspraken (gemiddeld 1,5 procent) die eerder dit jaar zijn gemaakt.

De hogere loonafspraken zijn grotendeels toe te schrijven aan loonafspraken in twee overheids-cao's, meldt werkgeversvereniging AWVN dinsdag. 

In het primair onderwijs en voortgezet onderwijs is afgesproken dat de lonen 2,5 procent of meer zullen stijgen.

Deze afspraken hangen samen met loonafspraken die het kabinet vorig jaar overeenkwam met het CNV, Ambtenarencentrum (AC) en CMHF.

Naast die bovengemiddelde loonstijging, zijn er weinig andere zaken in de overheids-cao's opgenomen. "Zo worden over de door zowel werkgevers als werknemers hoog geagendeerde duurzame inzetbaarheid nauwelijks afspraken gemaakt", aldus AWVN.

Gekeken naar alle sectoren is de trend in het cao-jaar vergelijkbaar met de afgelopen twee jaren en "opmerkelijk stabiel". In de marktsector stijgen de lonen vrijwel allemaal met 1 tot 2 procent.
 
In totaal zijn er in april zeventien nieuwe cao-akkoorden gesloten. Volgens de werkgeversvereniging verloopt het cao-seizoen tot nu toe "vloeiend".

Dit jaar lopen 418 cao's af, die voor zo'n twee miljoen werknemers gelden. Sinds afgelopen december is voor 1,4 miljoen werknemers een nieuwe cao afgesproken.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie