Beste eerste kwartaal voor luchtvaartbranche sinds 2012

De luchtvaartbranche heeft het beste eerste kwartaal achter de rug sinds 2012. De wereldwijde vraag naar vliegreizen lag 7 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat was mede te danken aan een extra dag in februari. Daarvoor gecorrigeerd kwam de groei uit op 6 procent, meldt branchevereniging IATA donderdag.

De vraag hield daarmee in de eerste maanden van 2016 gelijke tred met het aanbod van luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen zaten dan ook net zo vol als een jaar eerder, met gemiddeld 78,7 procent van de stoelen aan boord bezet.

IATA merkt wel op dat het groeitempo gedurende het kwartaal is teruggevallen. In maart nam de vraag met 5,3 procent toe.

Dat is de kleinste toename sinds juni vorig jaar. Of dat betekent dat de rek er na een lange periode van stevige groei uit begint te raken, valt volgens de organisatie nog niet te voorspellen.

Reislust

Voorlopig gaat IATA ervan uit dat een groeiend vluchtaanbod en lagere ticketprijzen de reislust voorlopig blijven aanwakkeren. De sector is evenwel niet immuun voor de minder florissante economische vooruitzichten en het stuwende effect van de lagere brandstofprijzen raakt een keer uitgewerkt, waarschuwt topman Tony Tyler.

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten zagen het passagiersvervoer in maart het sterkst toenemen, met 11,5 procent. Afrika volgde met een groei van een kleine 10 procent.

In Europa en Azië nam de vraag met meer dan 5 procent toe. Noord- en Latijns-Amerika bleven steken op respectievelijk 3 en 3,8 procent.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie