'Meer onderzoek naar mogelijke betrokkenheid Rabobank bij witwassen'

Een jury in de Verenigde Staten buigt zich over de verklaringen die Amerikaanse medewerkers van Rabobank hebben afgelegd over mogelijke betrokkenheid van de bank bij witwassen. De jury bekijkt volgens ingewijden of de aanklachten kunnen worden toegespitst op individuen.

Justitie onderzoekt al drie jaar of Rabobank bewust signalen heeft genegeerd dat Mexicaanse drugsbendes de bank hebben gebruikt voor hun geldstromen. 

Aanklagers in San Diego en Washington hebben de afgelopen maanden meerdere medewerkers en oud-medewerkers gehoord over witwasverdenkingen bij vestigingen langs de Mexicaanse grens. Daarbij zouden onder meer verklaringen zijn afgelegd over enkele bestuurders van de bank.

Geen huidige of voormalige bankbestuurders zijn al in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens twee bronnen vroegen de aanklagers onder meer naar hoe Stephen Byron en de inmiddels vertrokken Laura Akahoshi toezagen op verdachte transacties.

Ook naar de rol van oud-topman van Rabobank in de VS Ronald Blok zou zijn gevraagd. De drie wilden niet reageren. De Rabobank zegt mee te werken met het onderzoek, maar doet geen inhoudelijke mededelingen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in vergelijkbare witwasonderzoeken met verschillende banken schikkingen getroffen, waaronder het Britse HSBC.

Lees meer over:

Tips

Tips
Publicist Saskia Maarse: 'Nederlandse bedrijven kunnen wat leren van andere culturen.'

De werkdag van

De werkdag van
Leon Joanknecht van FilmFabriek: 'We zijn bezig de geschiedenis in beeld te brengen.'

In de praktijk

In de praktijk
Het Zeeuwse bedrijf Oceanwide Expeditions investeert 50 miljoen in een nieuw schip voor poolreizen.
Tip de redactie