Omzet import tweedehands auto's overtreft export

Autohandelaren hebben vorig jaar voor het eerst meer geld verdiend met de import van tweedehands auto's dan met de export. 

In 2012 was de omzet uit import nog maar de helft van die uit export, meldde VWE voertuiginformatie en -documentatie donderdag.

Het aantal geïmporteerde wagens ligt met 140.000 nog wel veel lager dan de 242.000 uitgevoerde auto's. Dat de omzet toch hoger is komt doordat de auto's die het land verlaten meestal ouder, en dus minder waard zijn.

De totale Nederlandse handel in occasions was vorig jaar goed voor een omzet van 16,3 miljard euro. Dat is een stijging van 8,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het allergrootste deel van de occasionomzet komt nog altijd uit de binnenlandse verkopen van bedrijven aan consumenten.

Compact middenklassers

Bij zowel de binnenlandse verkoop als de import leveren compacte middenklassers de meeste omzet op. Voor de export is het segment daar net boven het belangrijkst.

De sterkste stijging zien dealers in tweedehands auto's in de verkoop van kleine en compacte auto's. Ook de vraag naar kleinere SUV's neemt toe. Grote gezinsauto's en sportwagens zijn minder in trek.

Lees meer over:

Tips

Tips
Drie tips om innovatie ook daadwerkelijk door te voeren.

De werkdag van

De werkdag van
Remco Wilcke van Vandebron: 'Een vaste routine heb ik niet echt.'

In de praktijk

In de praktijk
Het Zeeuwse bedrijf Oceanwide Expeditions investeert 50 miljoen in een nieuw schip voor poolreizen.
Tip de redactie