'Nederlandse bedrijven laten kansen liggen in Zuid-Duitsland'

Nederland blijft in zijn handelsbetrekkingen met Duitsland sterk afhankelijk van Noordrijn-Westfalen. 

Op kansen in de economisch snelst groeiende deelstaten in het zuiden van het land wordt nog onvoldoende aangehaakt, stelt het economisch bureau van ING dinsdag.

In 2015 was de export van Nederland naar Duitsland goed voor bijna 100 miljard euro. Bijna twee vijfde daarvan ging naar het aangrenzende Noordrijn-Westfalen.

Naar Baden-Württemberg en Beieren ging bij elkaar maar 22 procent, terwijl die inmiddels toch goed zijn voor een derde van de Duitse economie.

ING wijst erop dat het zuiden van Duitsland erg interessant kan zijn voor Nederlandse toeleveranciers en bedrijven in de logistiek. In Baden-Württemberg, dat door de rivier de Rijn erg gunstig ligt, biedt vooral de machinebouw kansen. In Beieren zijn de elektrotechnische en de auto-industrie erg groot en succesvol.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag en donderdag een werkbezoek aan Beieren. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel reist voor een economische missie met ze mee.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Vivienne van Eijkelenborg van Difrax: 'Ik vind het lekker om rekkend en strekkend wakker te worden.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie