Chinees bod op Zwitserse luchtvaartcateraar

Luchtvaartcateraar Gategroup komt in Chinese handen. Het Chinese conglomeraat HNA neemt de onderneming over voor omgerekend zo'n 1,3 miljard euro.

Het is de bedoeling dat de beursnotering van Gategroup in Zürich, na de overname, verdwijnt.

Gategroup komt als onafhankelijk bedrijf in de portefeuille van HNA terecht. Het hoofdkantoor blijft in Zwitserland en het huidige bestuur blijft aan. Minstens 67 procent van de aandeelhouders moet overigens akkoord gaan met de bieding, die unaniem wordt gesteund door het bestuur van Gategroup.

Gategroup bestaat zelf uit tien verschillende bedrijven, waaronder deSter, eGate Solutions, Gate Aviation en Gategourmet. HNA heeft een vloot van meer dan achthonderd vliegtuigen via bijvoorbeeld Hainan Airlines, Tianjin Airlines en Urumqi Air. Naast luchtvaart is het actief in infrastructuur, vastgoed, toerisme en logistiek.

Het Zwitserse bedrijf zette vorig jaar een verlies van omgerekend ruim 58 miljoen euro in de boeken. Gategroup gaf eerder ook aan driehonderd arbeidsplaatsen weg te snijden.

De sector van luchtvaartcateraars worstelt met veranderde marktomstandigheden. Een overnamegolf bij luchtvaartmaatschappijen heeft ervoor gezorgd dat de vervoerders makkelijker met de vuist op tafel kunnen slaan bij contractonderhandelingen. Ook is er op korte vluchten minder behoefte aan bijvoorbeeld maaltijden.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Vivienne van Eijkelenborg van Difrax: 'Ik vind het lekker om rekkend en strekkend wakker te worden.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie