'Ondernemen in Iran nog lastig voor Nederlandse bedrijven'

Ondernemen in Iran blijkt in de praktijk voor veel Nederlandse bedrijven nog lastig. Nederlandse banken zouden afwachtend zijn in het op gang brengen van het betalingsverkeer met Iran.

Veel Nederlandse banken zouden niet willen meewerken als Nederlandse bedrijven hun zaken in Iran in dollars willen afhandelen, stellen verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex woensdag. Dit werd volgens de organisaties duidelijk tijdens een bijeenkomst over ondernemen in Iran.

De Nederlandse banken zouden terughoudend zijn, omdat de Verenigde Staten de financiële sancties niet volledig afbouwen. 

EVO en Fenedex vragen de banken mee te denken over hoe het betalingsverkeer met Iran wel opgestart kan worden. Ondernemers wordt geadviseerd om met kleinere banken zonder Amerikaanse connecties in zee te gaan.

De organisaties willen ondernemers verder helpen met het verkrijgen van visums en achtergrondinformatie over de betrouwbaarheid van Iraanse partners.

Ondernemers vrezen daarnaast voor reputatieschade bij Amerikaanse collega's zodra zij actief worden in Iran. Ook denken ze de VS niet meer in te kunnen reizen na een reis naar Iran. Experts benadrukten woensdag tijdens de bijeenkomst van EVO en Fenedex dat bedrijven zich daar geen zorgen over hoeven te maken.

Lees meer over:

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Vivienne van Eijkelenborg van Difrax: 'Ik vind het lekker om rekkend en strekkend wakker te worden.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie