Egypte goedkoper voor toeristen na loslaten koers eigen munt

Egypte laat de koers van zijn munt los in een poging om de economie aan te jagen en de sterk gedaalde voorraden aan buitenlandse valuta's te beschermen. 

Het Egyptische pond werd 13 procent goedkoper ten opzichte van de dollar, terwijl de koersen op de Egyptische aandelenbeurs omhoog schoten.

Egypte heeft door de terreurdreiging, na het neerhalen van een Russisch vliegtuig vorig jaar, te kampen met een sterke daling van de inkomsten uit het toerisme.

Via een goedkoper pond hoopt het land onder meer zijn export aan te wakkeren. Ook wordt het land aantrekkelijker voor buitenlandse toeristen en investeerders.

De hoofdindex van de beurs in Caïro ging maandagmiddag bijna 7 procent omhoog. Daarmee liet de graadmeter de sterkste koersstijging zien sinds juli 2013.

Druk

De Egyptische centrale bank stond al enige tijd onder druk van vooraanstaande Egyptische zakenmensen om de koers van de munt los te laten.

De centrale bank aarzelde echter, omdat daardoor de consumentenprijzen waarschijnlijk gaan stijgen. Door een goedkopere munt wordt het duurder om grondstoffen en producten te importeren.

Lees meer over:

Tips

Tips
Een nieuwe scan moet voorkomen dat je als ondernemer op een kansloze plek terechtkomt.

De werkdag van

De werkdag van
Michiel Muller van Picnic over zijn werkdag: 'Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden'

In de praktijk

In de praktijk
Jeroen van Eeghen over de familiewaarden binnen zijn 355 jaar oude onderneming.
Tip de redactie