'Controle accountantskantoren nog te vaak ondermaats'

De kwaliteit van controles bij de grote accountantskantoren in de wereld verbetert te langzaam. 

Een nieuw rapport van de internationale toezichthouder IFIAR laat zien dat boekhouders nog altijd veel fouten in jaarrekeningen over het hoofd zien en dat controleverklaringen in veel gevallen niet voldoende zijn onderbouwd.

De boekhoudwaakhond deed afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar bijna negenhonderd controles bij een kleine honderd firma's. Daarvan bleek 43 procent ten minste één fout te bevatten.

''Hoewel er een lichte verbetering is ten opzichte van het vorige rapport, is IFIAR niet tevreden dat er genoeg is gedaan om de tekortkomingen in de kwaliteit van wettelijke controles te doorgronden en aan te pakken'', zegt Janine van Diggelen, de Nederlandse voorzitter van de IFIAR.

Controles

IFIAR heeft inmiddels met de zes grootste internationale netwerkorganisaties BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG en PwC afgesproken dat ze het aantal controles bij beursfondsen waarin fouten voorkomen, in de komende vier jaar met zeker een kwart moeten verminderen.

Ook in Nederland worden de grote accountantskantoren momenteel extra in de gaten gehouden. Toezichthouder AFM zet vooral sterk in op fundamentele hervormingen en cultuurverandering binnen de bedrijven om de problemen aan te pakken.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie