Chinese wapenexport in vijf jaar verdubbeld

De Chinese wapenexport is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld.

Dat meldt het vredesonderzoekscentrum Sipri in Stockholm in een maandag verschenen rapport over de internationale wapenhandel. Tussen 2011 en 2015 is de Chinese uitvoer van zware wapens met 88 procent gestegen in vergelijking met de periode van vijf jaar daarvoor.

Volgens Sipri investeert China vele miljarden in het militair-industrieel complex, getuige de daling van de invoer met 25 procent. China is opgeklommen naar de derde plaats in de wereldwapenhandel met een marktaandeel van 5,9 procent, overigens ver achter de grootmachten Verenigde Staten en Rusland.

Volgens de Nederlandse onderzoeker Siemon Wezeman, verbonden aan Sipri, is het Chinees wapentuig in technologisch opzicht in tien jaar tijd sterk verbeterd. ''De Chinese wapens die nu worden geproduceerd, zijn veel geavanceerder en trekken belangstelling van sommige grote wapenmarkten.''

De VS en Rusland zagen hun wapenexport in dezelfde periode eveneens groeien met respectievelijk 27 en 28 procent. De wapenverkopen van Frankrijk en Duitsland, de nummers vier en vijf op de wereldmarkt, namen volgens Sipri juist af.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer
Het ministerie van Sociale Zaken zet een tandje bij in de strijd tegen pesten op de werkvloer. De Stichting Pesten op de Werkvloer heeft alvast een paar tips.

Familiebedrijven

Familiebedrijven
Nederland telt op dit moment 271.790 familiebedrijven. 70 procent van Nederlandse mkb-bedrijven is een familiebedrijf. 
Tip de redactie