'Reddingsplan in de maak voor noodlijdend energiebedrijf Delta'

Overheden in de provincie Zeeland zijn bezig met het opstellen van een reddingsplan voor het noodlijdende energiebedrijf Delta.

De provincie Zeeland, grootaandeelhouder in het energiebedrijf, wil 150 miljoen euro uittrekken om het bedrijf eventueel te redden, schrijft de Volkskrant zaterdag. Waterbedrijf Evides zou als onderpand moeten dienen voor de extra miljoenenlening die nodig is voor de redding.

In het strategisch plan, dat in handen is van de Volkskrant, zou grootaandeelhouder Zeeland zeggen dat herstructurering onvermijdelijk is. De oorzaak ligt hoogstwaarschijnlijk bij de lage elektriciteitsprijs. Daardoor maakt het bedrijf verlies op de productie van stroom.

Tijdens de presentatie van het plan is tegen de overige 21 aandeelhouders, voornamelijk Zeeuwse gemeenten, gezegd dat 'de verwachte verliezen van het onderdeel Energie zo groot zijn en naar verwachting zo lang aanhouden dat zij de continuïteit van de onderneming bedreigen’.

Kerncentrale

Delta is eigenaar van de enige kerncentrale in Nederland. In 2033 moet er een half miljard euro beschikbaar zijn om deze centrale te ontmantelen.

Jaarlijks voldoet het energiebedrijf wel aan de verplichte storting in het zogenoemde amoveringsfonds. Geld dat wordt gebruikt om de kerncentrale te ontmantelen. Het is onduidelijk of Delta de komende jaren aan die betalingsverplichting kan blijven voldoen.

Lees meer over:

Tips

Tips
Waar je als ondernemer op moet letten bij de belastingaangifte.

De werkdag van

De werkdag van
Taco Carlier van VanMoof: 'Als het even kan, vergaderen fietsend.'

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie