Afzetprijzen industrie in december lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 5 procent lager dan in december 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In november waren de prijzen bijna 7 procent lager dan een jaar eerder. 

Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie sterk gedaald, zegt het CBS. De prijsdaling van olie op jaarbasis was in december wat kleiner dan in november.

Producten van de aardolie-industrie waren ruim 24 procent goedkoper dan een jaar eerder. In november was de prijsdaling 28 procent. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 2,4 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 9,4 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren ruim 1 procent goedkoper.

Basismetaalindustrie 

Verder waren de prijzen van de producten van de basismetaalindustrie bijna 5 procent lager. Ook metaalproducten waren in december wat goedkoper dan een jaar eerder, constateerde het CBS. De producten van de machine-, auto- en kunststof- en rubberindustrie waren echter iets duurder.

Bezien van maand op maand daalden de afzetprijzen van de industrie. In december waren producten van de industrie gemiddeld 2,2 procent goedkoper dan in november.

De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 2,6 procent wat sterker dan de prijzen op de binnenlandse markt (min 1,9 procent). De olieprijzen daalden in december aanzienlijk ten opzichte van november.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Yves Gijrath van LXRY Media Group: 'Ik vind het lekker om hard te werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie