Steeds minder boerenbedrijven failliet

Steeds minder landbouwbedrijven gaan failliet. In 2015 viel het doek voor 74 boerderijen en ondernemingen eromheen. Een jaar eerder gingen 94 bedrijven bankroet en in 2013 vielen 153 bedrijven om.

In twee jaar tijd is het aantal faillissementen dus ruim gehalveerd. "Het komt overeen met de rest van het bedrijfsleven. Het economisch herstel gaat niet voorbij aan de landbouw'', zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Toch gaat het niet met elke tak van de landbouw even goed. In de tuinbouw is het aantal faillissementen gedaald van 93 in 2013 naar 43 in 2015. Vooral mensen die groenten in kassen verbouwen, boeren goed.

Zij hebben in 2015 een topjaar gehad door slecht weer in Zuid-Europa. Nederland heeft daardoor meer groenten geëxporteerd naar landen als Spanje en Italië. Een andere sector waar het goed gaat, is de dienstverlening in de land- en tuinbouw, zoals loonbedrijven.

Bloementelers

Bloementelers hebben het juist moeilijk. Dat komt waarschijnlijk mede door de Russische sancties. Ook de veehouderij heeft de wind tegen.

Het aantal faillissementen daar lag vorig jaar twee keer zo hoog als in 2014. Er vallen vooral steeds meer melkveehouders om. Het melkquotum is afgeschaft en boeren hebben daarom veel meer koeien genomen, maar het gevolg is dat de melkprijs is gekelderd.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het goed nieuws dat het aantal faillissementen is gehalveerd sinds het hoogtepunt in 2013. ''Het bewijst dat deze sector na de moeilijke crisisjaren de weg omhoog weer heeft gevonden¨.

Lees meer over:

Tips

Tips
Behoud met deze tips jouw vakmensen.

De werkdag van

De werkdag van
Eduard Schaepman van Tribes over zijn werkdag: "Een scheiding van werken, leven en sporten bestaat niet."

In de praktijk

In de praktijk
Jeroen van Eeghen over de familiewaarden binnen zijn 355 jaar oude onderneming.
Tip de redactie