'Bouw dit jaar goed voor 16.000 extra banen'

De werkgelegenheid in de bouwsector neemt dit jaar toe met zestienduizend banen. 

In de periode tot aan 2021 levert de bouw zelfs zeventigduizend extra banen op, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) woensdag. Daarmee zal de werkgelegenheid weer terug zijn op het niveau van voor de crisis.

Van de in totaal zestienduizend banen zullen er tienduizend terechtkomen bij werknemers en zesduizend bij flexibel personeel.

Het afgelopen jaar was de banengroei nog volledig toe te schrijven aan de zelfstandigen en uitzendkrachten.

"Het zal de nodige inspanningen kosten om vele nieuwe arbeidskrachten voor de sector te winnen na jaren van krimp en de enorme terugval in leerlingenaantallen bij de bouwopleidingen", vreest het instituut.

Productie

In 2015 nam het productievolume in de bouwsector toe met 7 procent, een stijging met bijna 4 miljard euro. Ook voor 2016 en 2017 wordt groei voorzien.

Op de middellange termijn vlakt de groei af naar 3 procent per jaar, zo verwacht EIB. Het productievolume van de bouw zal stijgen van 58 miljard euro in 2015 naar 72 miljard euro in 2021.

Het afgelopen jaar deed vooral de woningbouw het goed, met een groei van 24 procent voor de nieuwbouw. Herstel- en verbouwactiviteiten namen toe met 17 procent. In zowel 2016 als 2017 zal de nieuwbouw nog met dubbele cijfers groeien, verwacht EIB.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie