Vergunningen kolencentrales Maasvlakte zijn in orde

De bezwaren van milieuorganisaties tegen de natuurvergunningen voor de kolencentrales van de energiebedrijven E.ON en GDF Suez op de Maasvlakte zijn ongegrond verklaard.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Met de uitspraak krijgen de elektriciteitscentrales definitief geldige natuurvergunningen.

Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace Nederland en Vereniging Verontruste Burgers van Voorne gingen tegen de vergunningen in beroep. Zij vinden een onderzoek naar de neerslag van schadelijke stoffen van de centrales op omliggende natuurgebieden onvoldoende.

Volgens de Raad van State worden er echter voldoende maatregelen genomen om de natuur te beschermen, zoals maaien, begrazen en verbeteren van waterhuishouding.

Een natuurvergunning is een extra vergunning om te waarborgen dat de kwaliteit van omliggende beschermde natuurgebieden niet verslechtert door bepaalde activiteiten.

Zeer verbaasd

De natuurorganisaties zeggen ''zeer verbaasd'' te zijn en spreken van een 'pyrrusoverwinning'. ''Als het kabinet zijn eigen doel van 25 procent minder CO2 in 2020 wil halen, moeten deze vervuilende kolencentrales alsnog dicht'', zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

De organisaties roepen minister Henk Kamp op om voor de zomer met een plan te komen om uiterlijk in 2020 alle kolencentrales te sluiten.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Karin Sluis van Witteveen+Bos: 'Ik ben wel echt meewerkend voorvrouw'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie