'Nog geen afspraken tussen Nederlandse bedrijven en Iran'

Na het opheffen van de economische sancties tegen Iran zijn er nog geen concrete zakendeals gesloten tussen Nederlandse en Iraanse bedrijven.

Dat zegt Bert Bruning van Atradius, een organisatie die namens de Nederlandse overheid exportkredieten van bedrijven verzekert, tegen de NOS.

Vorige week zijn de internationale sancties tegen het land beëindigd. Iran heeft zijn nucleaire programma aangepast volgens internationale afspraken.

Atradius laat aan de NOS weten dat het lastig is om de risico’s in te schatten van het zakendoen met Iraanse ondernemingen.

Bruning roept het bedrijfsleven op om komende weken met concrete initiatieven te komen, omdat wereldwijd bedrijven klaarstaan om met Iraanse bedrijven deals te sluiten. Het land staat bij Atradius bekend als een "ontzettend goede handelspartner".

Swift-netwerk

Iran zal binnen enkele weken worden aangesloten op het Swift-netwerk, laat Bruning weten. Dat systeem zorgt er voor dat internationaal betalingsverkeer mogelijk is.

Eerder deze week waarschuwde minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, voor obstakels bij handel met Iraanse bedrijven.

President Rohani van Iran zou tussen de 30 en 50 miljard dollar aan buitenlandse investeringen nodig hebben voor zijn begroting voor 2016. Het land mikt op een jaarlijkse economische groei van acht procent.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie