Honderden banen weg bij ziekenhuis Enschede

Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schrapt driehonderd banen. Dat heeft het ziekenhuis donderdag laten weten.

Het ziekenhuis wil in de komende twee jaar 30 miljoen euro besparen. Het MST doet dit om de aanhoudende druk vanuit de overheid en zorgverzekeraars, en de voorziene kostenstijging door de komst van een nieuw ziekenhuis op te vangen.

Het ziekenhuis opende eerder deze maand zijn nieuwe vestiging. De bouw daarvan kostte 275 miljoen euro. Een van de twee oude vestigingen wordt gebruikt als kantoor van het ziekenhuis. De andere locatie gaat in de verkoop. Er is nog geen koper gevonden.

Structurele besparing

Het ziekenhuis wil structureel 30 miljoen euro per jaar gaan besparen. De meeste banen zullen verdwijnen bij de staf en in mindere mate bij het medisch personeel.

"Het is een noodzakelijke beslissing, maar het zou onverstandig zijn wanneer we de mogelijkheden die het nieuwe ziekenhuis ons biedt nu niet zouden benutten", aldus voorzitter Raad van Bestuur Bas Leerink.

Het MST sluit gedwongen ontslagen niet uit, maar streeft naar een natuurlijk verloop van personeel.

Afgelopen jaar

Vorig jaar augustus maakte het ziekenhuis al bekend dat ongeveer vierhonderd mensen hun baan zouden kwijtraken. 

Er werd bij de aankondiging gezegd dat het zou gaan om medewerkers met een tijdelijk contract of uitzend- en vakantiekrachten. Het gaat om functies in de bedrijfsvoering en niet om zogenoemde "handen aan het bed", aldus een woordvoerder vorig jaar.

Bij het Medisch Spectrum Twente werken rond de 3.600 mensen.

Lees meer over:

Tips

Tips
Behoud met deze tips jouw vakmensen.

De werkdag van

De werkdag van
Eduard Schaepman van Tribes over zijn werkdag: "Een scheiding van werken, leven en sporten bestaat niet."

In de praktijk

In de praktijk
Jeroen van Eeghen over de familiewaarden binnen zijn 355 jaar oude onderneming.
Tip de redactie