'Gemeenten grijpen naar ozb om begroting sluitend te maken'

Gemeenten zetten de onroerendezaakbelasting (ozb) voor bedrijfspanden in 2016 vaak in om hun begroting sluitend te maken.

Het zijn vooral de gemeenten die er financieel niet zo goed voor staan, die de zogenoemde macronorm van 1,57 procent overschrijden, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar lokale lasten van opinieblad Forum.

De macronorm is het door het Rijk opgestelde maximale percentage waarmee de ozb-opbrengsten in alle gemeenten samen mogen stijgen.

Zo verhogen Amersfoort en Delft, die beide in financieel zwaar weer zitten, de ozb met meer dan 10 procent.De meeste grote gemeenten blijven dit jaar wel in de buurt van de macronorm. In Rotterdam, Tilburg en Utrecht daalt de ozb zelfs. Breda, Nijmegen en Groningen zitten iets boven de norm.

Volgens het onderzoek is de zogenoemde precariobelasting, een heffing op onder meer leidingen, kabels, terrassen en uithangborden, "het nieuwe goud" voor gemeenten. De opbrengst van deze belasting stijgt van 154 miljoen euro vorig jaar naar 195 miljoen euro in 2016, een stijging van 26,6 procent.

Lees meer over:

Tips

Tips
Tips om financieel gezond gedrag bij werknemers te bevorderen.

De werkdag van

De werkdag van
Marianne van Sasse van Ysselt van Secrid: 'We zijn een beetje de vader en de moeder van het bedrijf'

In de praktijk

In de praktijk
Oprichter DE Unie over duurzaamheid: 'Er is nog een groep slapende consumenten.'
Tip de redactie