'Industrie goed voor kwart Nederlands bbp'

De industrie is goed voor bijna een kwart van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp).

Ook wordt bijna de helft van de export bepaald door de industrie, blijkt woensdag uit een rapport van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Bovendien is 30 procent van de werkgelegenheid in de marktsector gerelateerd aan  de industrie, dat komt neer op ongeveer 20 procent van de totale werkgelegenheid.

Nederland staat op de achtste plaats op de wereldranglijst van industrielanden. Het doel is uiteindelijk een plaats in de top vijf te veroveren, aldus het rapport.

Op dit moment doet ons land het vooral goed op het gebied van chemie, chipmachines, voedselexport en medische apparatuur.

Om verder te klimmen op de ranglijst zijn volgens de organisaties meer investeringen in onderzoek en innovatie nodig. Daarnaast moet er een gelijk speelveld voor de energie-intensieve industrie gecreëerd worden, net als meer armslag voor het topsectorbeleid.

Volgens de ondernemersorganisaties moet de komende jaren vol worden ingezet op investeringen in onderzoek en ontwikkeling. VNO-NCW-voorziter Hans de Boer vindt dat een volgend kabinet hiervoor 1 miljard euro extra zou moeten uittrekken.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie