Meer startende ondernemers uit Syrië en Irak

Het aantal nieuwe ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond neemt toe. Ruim een vijfde van de startende zzp’ers en mkb’ers in Nederland was vorig jaar niet in dit land geboren, een fractie meer dan een jaar eerder.

Opvallend is dat het aantal Syrische en Iraakse starters relatief sterk is gestegen. Een en ander blijkt uit een dinsdag gepubliceerd jaaroverzicht van de Kamer van Koophandel.

Van de bijna 23.000 vorig jaar gestarte zzp'ers die in het buitenland geboren zijn, bestaat de top drie uit Polen, Turken en Surinamers.

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) telde dik 4.200 starters van elders, voornamelijk Turken, Chinezen en Marokkanen.

Het aantal Syrische ondernemers groeide in 2015 met 23 procent naar 947. Het aantal uit Irak met een vijfde tot 3.356. Irakezen en Syriërs ondernemen in Nederland vooral in de sectoren detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening.

Vertalers en tolken

Verder valt op dat er relatief veel vertalers en tolken beginnen en dat Irakese en Syrische vrouwen vaak een tandartsenpraktijk starten.

De toename hangt mogelijk samen met de toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Ook het aantal in Polen, Rusland en Brazilië geboren ondernemers liet vorig jaar een behoorlijke plus zien.

Alles bij elkaar telt Nederland tegenwoordig ruim 121.000 zzp'ers met een ander geboorteland, en bijna 47.000 buitenlandse mkb-ondernemers. Dat komt neer op ongeveer 14 procent van het totaal. Turken vormen daarbij nog altijd de grootste groep.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie