Een vijfde minder faillissementen in 2015

Het aantal faillissementen is in 2015 met 22 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Er gingen vorig jaar 1.756 bedrijven minder op de fles.

In totaal gingen er 6.303 bedrijven failliet, zo meldt kredietbeoordelaar Graydon dinsdag.

Het bedrijf verwacht dat komend jaar het aantal faillissementen verder zal afnemen en weer in de buurt komt van het niveau van 2008. Toen gingen er 4.904 ondernemingen over de kop.

De meeste failliete bedrijven waren actief in de groot- en detailhandel. Rekening houdend met de omvang van de sector waren er veel faillissementen in de watersector en de horeca.

"De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld", zegt Frans van den Heuvel van Graydon.

"Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft zich vorig jaar nog iets sterker afgetekend."

De provincie Zuid-Holland kende absoluut gezien de meeste faillissementen, gevolgd dooor Noord-Brabant en Noord-Holland. In Friesland, Groningen en Overijssel vond de grootste daling plaats, terwijl in Utrecht de afname het kleinst was.

Lees meer over:

Tips

Tips
Waar je als ondernemer op moet letten als je met flexwerkers werkt.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
Op 'de beste markt van Nederland' is goed contact met de gemeente van groot belang.
Tip de redactie