'Leegstand winkelstraat neemt voor het eerst in tien jaar licht af'

De winkelleegstand in Nederland is voor het eerst in tien jaar weer iets afgenomen. 

Volgens de informatieleverancier op het gebied van detailhandel Locatus bedroeg de leegstand per 1 januari 7,4 procent. Dat is 0,1 procent lager dan begin 2015.

Afgelopen jaar begon nog erg turbulent met faillissementen van onder andere Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman. Maar daarna is het redelijk rustig gebleven en kwamen er ook weer nieuwe winkels bij, constateert het bureau. Per saldo nam het totaal aantal leegstaande panden af van 16.755 naar 16.562 nu.

Het herstel komt vooral doordat het economisch weer wat beter gaat. De laatste jaren kwamen er telkens steevast meer panden leeg te staan, als gevolg van de economische crisis en omdat mensen steeds meer online shoppen. Tot 2009 lag de leegstand nog onder de 5 procent.

Oplopen 

Locatus verwacht wel dat de leegstand komende maanden weer wat zal oplopen. Dit heeft te maken met het recente bankroet van warenhuisketen V&D en de schoenenzaken van Macintosh. Het is nog onduidelijk of en in welke vorm deze winkels een doorstart kunnen maken.

Verspreid over het land zijn wel grote verschillen. In de zeventien grootste stadscentra nam de leegstand vorig jaar af van 7,2 naar 6,9 procent, terwijl de binnensteden van de middelgrote plaatsen de leegstand juist zagen oplopen van 11,6 naar 11,9 procent.

Stadsdeelcentra als Den Haag Leyweg, Eindhoven Woensel en Haarlem Schalkwijk presteerden het slechtst. In deze categorie liep de leegstand aardig op, van 7,9 naar 9,4 procent.

Winkelgedrag 

Dat de ontwikkelingen zo uiteenlopen komt volgens Locatus omdat het winkelgedrag verandert. Voor even lekker shoppen kiezen mensen tegenwoordig steeds meer voor centra met het meest uitgebreide aanbod. Dat daarvoor dan iets verder gereisd moet worden, neemt men op de koop toe. Daarmee trekken de topsteden steeds meer bezoekers.

In de wijk- en buurtcentra waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen, liep de leegstand ook terug, van 8,6 procent naar 8,1 procent. Verder krabbelden de meubelboulevards vorig jaar iets uit het dal. De leegstand bedraagt daar nu 9,3 procent, tegen 9,4 procent een jaar geleden.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie