Omzet cafés blijft achter bij restaurants en hotels

De omzet in kroegen blijft ver achter bij die van andere horeca zoals hotels en restaurants.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat cafés het slechtst presteren van alle traditionele horeca. Daarbij telt Nederland ook steeds minder kroegen.

In de eerste drie kwartalen van 2015 bleef de omzet van cafés 7 procent achter bij topjaar 2007. Kroegbazen wisten in de eerste negen maanden van 2015 een kwart minder bier en andere consumpties te slijten.

De interesse naar restaurants was ook minder dan voor de crisis. Bij deze groep lag de omzet 4 procent lager dan in het topjaar. Hoe anders was dit bij hotels waar de bedden in de eerste negen maanden van afgelopen jaar wel beter werden beslapen.

Kroegeigenaren voerden wel de sterkste prijsstijgingen door. In cafés betalen bezoekers gemiddeld een kwart meer voor bier, wijn en andere consumpties in vergelijking met acht jaar eerder.

Limburg

In vergelijking met 2008 is het aantal cafés in Nederland 13 procent gedaald tot 11.000. In Groningen, Drenthe en Limburg sloot in die periode één op de vijf kroegen de deuren, waarmee die provincies de ranglijst aanvoerden. Flevoland was de enige provincie waar het aantal cafés toenam.

Ondanks de stevige daling heeft Limburg per hoofd van de bevolking nog altijd de meeste kroegen. Per 10.000 inwoners zijn er in de zuidelijkste provincie elf cafés te vinden. Inwoners van Flevoland zijn met 3 kroegen op 10.000 mensen het minst rijk bedeeld.

De omzet in de gehele horeca groeide vorig jaar met ruim 4 procent, tot 17,2 miljard euro, meldde Koninklijke Horeca Nederland maandag. Volgens de brancheorganisatie zijn de vooruitzichten voor dit jaar ook goed.

De circa 45.3000 horecavestigingen in Nederland bieden werk aan ruim 360.000 werknemers.

Lees meer over:

Tips

Tips
Door robots in te zetten kunnen ondernemers een grotere markt aanboren.

De werkdag van

De werkdag van
Tony Tonnaer van Kings of Indigo: 'Goede koffie is essentieel.'  

In de praktijk

In de praktijk
De Keukenhof is elk jaar tien maanden dicht. NU.nl vroeg directeur Bart Siemerink hoe ze te werk gaan.
Tip de redactie