'Dieven hebben het gemunt op oude kaas'

In het afgelopen jaar is er zeker 8.500 kilo kaas ter waarde van bijna 90.000 euro gestolen in Nederland.

Het lijkt vaker voor te komen dan voorheen, meldt NRC vrijdag op basis van een inventarisatie. 

De krant telt in ieder geval zes incidenten. Bij een kaasboerderij in Bergen op Zoom verdween een maand geleden bijna tweeduizend kilo kaas, met een verkoopwaarde van 18.000 euro. Een paar dagen later werd in Udenhout meer dan duizend kilo kaas gestolen.

Bij een boerderij in Hellouw verdwenen tweehonderd kazen met een waarde van 26.500 euro. In Abcoude hebben dieven voor 5.000 euro aan kaas gestolen. In Genderen verdwenen kazen ter waarde van ruim 25.000 euro. En in Geleen stalen dieven voor 3.200 euro aan kaas.

Verstand

De dieven lijken verstand van kaas te hebben, omdat ze vooral de duurdere oudere kazen meenemen. Volgens de krant zijn de boeren vaak verzekerd en gaat het meestal niet om enorme bedragen. Doordat kaas een ambachtelijk product is dat maanden moet rijpen, kan de voorraad niet makkelijk aangevuld worden.

Als de oude kazen zijn gestolen, kan de kaasboer tien maanden lang geen oude kaas verkopen. Vaste klanten, winkeliers en groothandels halen in de tussentijd hun kazen elders. 

De indicenten worden niet centraal geregistreerd. Omdat de diefstallen lokaal worden onderzocht, is er nog geen onderzoek gedaan naar een mogelijke link tussen de verschillende incidenten.

Boycot

De bestolen kaasboeren vermoeden dat de dieven de kazen in Oost-Europa verkopen. De kazen zijn gemerkt met een serienummer. Daardoor is het moeilijk om de gestolen waar binnen Nederland door te verkopen.

De voorzitter van de Boerderijzuivelbond denkt aan Rusland. "Vanwege de boycot gaat er op dit moment heel weinig kaas die kant op. Het is een schaars goed en dat drijft de prijs op", zegt ze tegen de krant. Ze ziet daarin een verklaring voor waarom er nu ineens meer ontvreemd wordt.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Karin Sluis van Witteveen+Bos: 'Ik ben wel echt meewerkend voorvrouw'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie