'Schade gladheid valt voor vervoerders mee'

Het aantal schadegevallen met vrachtwagens is tijdens de gladheid afgelopen week in Noord-Nederland beperkt gebleven.

Bedrijven die met vrachtwagens goederen vervoeren, zouden zich goed hebben voorbereid op de extreme weersomstandigheden, meldt de verzekeringsmaatschappij voor de transportsector TVM vrijdag.

"Chauffeurs hebben hun gedrag goed aangepast aan de winterse omstandigheden. Vanuit de bedrijven zijn er uitstekende voorzorgsmaatregelen genomen en er was tijdens code rood beduidend minder vrachtverkeer op de weg", stelt directeur schade Martijn Kammeijer van TVM.

De verzekeraar heeft in de afgelopen dagen iets meer schademeldingen binnengekregen dan normaal. Maar het ging voor een groot deel om kleinere schades en vrachtwagens die van de weg waren af gegleden. 

"We zijn nog aan het inventariseren, maar op de eerste dag dat het glad was kregen we vijf meldingen van ongevallen veroorzaakt door de ijzel en een dag later negen."

Code rood

Het openbare leven in het noorden van het land werd afgelopen week nagenoeg stilgelegd. Voor weggebruikers was het te gevaarlijk om op pad te gaan door de ijzel. In de provincie Groningen gold tot donderdagavond code rood. Voor Friesland en Drenthe werd het weeralarm donderdagmiddag al ingetrokken.

Weerbureau Weeronline verwacht dat in het noordoosten van het land in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw gladheid kan ontstaan.

Lees meer over:

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie