'Flexibilisering arbeidsmarkt ondermijnt cao'

De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt, onder meer door het groeiende aantal zzp'ers, ondermijnt de effectiviteit van cao's.

Dat concludeert het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging in een binnenkort te verschijnen onderzoek.

"Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil", bevestigt directeur Paul de Beer aan NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf.

De toename van het aantal zzp'ers, tot inmiddels bijna een miljoen, is volgens de organisatie zorgelijk, omdat deze groep buiten de cao valt en daarom vaker bereid is om tegen lage tarieven te werken dan andere werknemers.

Premies

Ook hoeven werkgevers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen voor deze groep. Dat zou volgens het onderzoek de cao-lonen onder druk zetten, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.

Daarnaast is er een grote groep flexkrachten die wel onder de cao vallen, maar vaak met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract.

"Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd. Werkgevers zullen namelijk vaker bepaalde verplichtingen ontwijken", zegt de Beer.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer.

In de praktijk

In de praktijk
NUzakelijk vraagt wekelijks een ondernemer die onderdeel van het nieuws is wat het nieuws voor hem of haar in de praktijk betekent.
Tip de redactie