Recordaantal mammoettankers doet haven Rotterdam aan

De Rotterdamse haven heeft afgelopen jaar een recordaantal mammoettankers met stookolie verwelkomd. Dat heeft het havenbedrijf maandag bekendgemaakt.

Bij elkaar hebben liefst 51 zogeheten VLCC's (very large crude carriers) in het havengebied gelost of geladen. Dat zijn 22 meer van deze reuzen dan in 2014 en twaalf meer dan in het vorige recordjaar 2012. In totaal werd vorig jaar zo’n 28,3 miljard liter stookolie vanuit Rotterdam verscheept.

De toename hangt samen met een lichte groei in het aanbod van stookolie in Noordwest-Europa. Rusland bouwde in 2014 een grote voorraad op van het spul en die is afgelopen jaar deze kant op gestuurd. "De raffinaderijen hier draaien volop door de hoge marges", zegt Ronald Backers, adviseur van het havenbedrijf.

Wat ook meespeelt, is dat in verband met nieuwe regelgeving de vraag naar stookolie hier iets is teruggelopen. Dit alles leidde tot een overschot aan stookolie en dat overschot moest weg naar andere markten.

VLCC's zijn schepen van gemiddeld 330 meter lang, met een waterverplaatsing van 200.000 tot 320.000 ton. Ook het aantal iets kleinere Suezmax-tankers dat Rotterdam aandeed, bereikte afgelopen jaar een record.

Rotterdam verwelkomde vorig jaar 45 van dit soort schepen van gemiddeld 285 meter lang. Dat waren er vier meer dan in 2014.

Tips

Tips
Overweeg je om een ander bedrijf over te nemen? Lees eerst deze zes tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Vivienne van Eijkelenborg van Difrax: 'Ik vind het lekker om rekkend en strekkend wakker te worden.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie