Afzetprijzen industrie op laag niveau

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen ook in november een stuk lager dan een jaar eerder. Alles was gemiddeld 6,9 procent goedkoper dan in november vorig jaar. 

Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hoogte van de afzetprijzen hangt samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Die is al sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder.

In oktober lagen de afzetprijzen nog 8,9 procent onder het niveau van vorig jaar. De prijsdaling van olie op jaarbasis was in november wat kleiner dan in oktober. Bezien van maand op maand waren de afzetprijzen van de industrie in november daarom ook licht hoger dan in oktober.

Producten van de aardolie-industrie waren in november 28 procent goedkoper dan een jaar terug. Voor producten van de chemische industrie moest 13,5 procent minder worden betaald, voor makelij van de voedingsmiddelenindustrie bijna 1 procent minder. Daarentegen zijn producten van de machine-, de auto-, de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten itcalets duurder geworden.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie