Verschillende leveranciers gestopt met leveren aan V&D

Verschillende leveranciers van V&D zijn inmiddels gestopt met het bevoorraden van de warenhuisketen. De magazijnen liggen nog vol, dus het bedrijf verwacht niet dat de schappen snel leeg raken.

Dat bevestigt een woordvoerder van V&D, dat vorige week uitstel van betaling kreeg, dinsdag na berichtgeving van diverse media.

Volgens het AD zou V&D onder meer de nieuwste boeken niet meer geleverd krijgen. Ook de levering van een paar horlogemerken zou zijn gestaakt.

Voor de levering van bijvoorbeeld broodjes hebben de bewindvoerders aparte afspraken gemaakt, zodat verse producten en etenswaren voorlopig wel nog elke dag nieuw binnenkomen. "We kunnen natuurlijk geen oud brood verkopen", aldus de zegsman.

Kleine leveranciers

Branchevereniging voor mode- en interieurbedrijven Modint zei eerder dinsdag tegen BNR Nieuwsradio dat met name kleine leveranciers geraakt worden als V&D failliet gaat.

V&D heeft veel verschillende leveranciers die artikelen leveren voor in de winkels, van koekenpannen tot dekbedovertrekken.

Het noodlijdende warenhuis heeft de leveranciers nog niet betaald voor deze goederen. In de algemene leveringsvoorwaarden van de winkelketen staat dat V&D eigenaar wordt van de goederen zodra ze geleverd zijn.

Zwakke positie

Volgens de voorzitter van Modint, Han Bekke, staan de kleine leveranciers er zwak voor bij een faillissement. "In de meeste gevallen en dit geval bij V&D, is de positie van de leveranciers zwakker. Want 62 winkels zijn vaak met die order gemoeid. Dan ben je geneigd om dat maar te accepteren", zegt Bekke tegen BNR.

Volgens Maarten van Ingen van Holla Advocaten kunnen alleen grote leveranciers andere afspraken maken. "De leverancier moet dan de schaalgrootte hebben om tegen V&D te zeggen: 'sorry, ik wil wel leveren maar dan op andere voorwaarden.' Dat gebeurt bij grote leveranciers als Philips. Maar kleinschalig is dat lastig", aldus Van Ingen.

Overnemen

Bekke hoopt dat er partijen zijn die delen van V&D overnemen, zodat leveranciers betaald kunnen worden. Een totaalfaillissement is volgens de voorzitter een doemscenario. "Dan kunnen we naar ons geld fluiten. Dan loopt de schade in de miljoenen."

Volgens advocaat Van Ingen is er nog een kans voor de leveranciers om weer juridisch eigenaar te worden van de producten die ze geleverd hebben, via het beroep op recht van reclame. Als er geen eigendomsvoorbehoud bedongen is en de factuur blijft onbetaald, dan kan het eigendomsrecht ongedaan gemaakt worden.

Surseance

V&D verkeert sinds vorige week in zogeheten surseance. Het bedrijf is momenteel niet meer in staat om al zijn rekeningen te betalen. De webshop is vorige week al uit de lucht gehaald en cadeaukaarten worden niet meer geaccepteerd.

De bewindvoerders zijn bezig de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken. Het streven is de warenhuizen en de restaurants van La Place in ieder geval nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of onderdelen ervan.

Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of, en zo ja in welke vorm, V&D en La Place een doorstart kunnen maken.

Lees meer over:
V&D

Ondernemen in de zomer

Ondernemen in de zomer
Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn.

De werkdag van

De werkdag van
Emile Stuy van Anker Stuy wil een duidelijke agenda voor zijn buitenlandse reizen: 'Rondhangen stuit me tegen de borst.'

In de praktijk

In de praktijk
Volgens ondernemer Jan van Zon willen mensen steeds grotere en gekkere caravans en campers.
Tip de redactie