Vertrouwen industriële ondernemers slinkt

Het vertrouwen van de industriële ondernemers in Nederland is in december gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De index waarmee het CBS het vertrouwen meet, ging deze maand van 4 naar 3. Het vertrouwen ligt daarmee ondanks de afname nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, van 0,4. In januari 2008 werd het hoogste niveau ooit gemeten op 9,4 en ruim een jaar later werd met min 23,5 de laagste waarde bereikt.

Ondernemers werden vooral minder positief over de toekomstige productie. Ook de oordelen over de voorraden gereed product en de orderportefeuille verslechterden.

Over het algemeen bleven de ondernemers wel positief. Alleen in de basismetaalindustrie hebben de pessimisten de overhand. Het vertrouwen is het grootst onder producenten in de voedings- en genotsmiddelenindustrie.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat de productie in de Nederlandse industrie in oktober met 2,1 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Lees meer over:

Welkom op het nieuwe NUzakelijk

Welkom op het nieuwe NUzakelijk
Met NUzakelijk duiken we dieper in het zakelijke nieuws en lichten we mkb-nieuws uit.

De werkdag van

De werkdag van
Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger: 'Een eigen bedrijf betekent voor mij niet dat je tachtig uur per week moet werken.'

In de praktijk

In de praktijk
Olivier van Oord van Minibrew: 'Mensen zijn gewone pils beu.'
Tip de redactie