'Deeleconomie niet altijd duurzaam'

Met de komst van bedrijven zoals Uber, Peerby en Airbnb lijkt de opmars van de deeleconomie niet te stuiten. Het argument dat het delen van spullen tot meer duurzaamheid zou leiden gaat echter niet in alle gevallen op.

Dat blijkt uit onderzoek van ShareNL, een kennisplatform voor de deeleconomie, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De organisatie deed voor het eerst een “verkennend” onderzoek naar de duurzaamheid van de deeleconomie als geheel en de effecten op het milieu als de groei van deze economie doorzet.

"De deeleconomie heeft in algemene zin een positieve impact op het milieu", zegt ShareNL. "Dit komt omdat bestaande middelen beter benut worden."

De deeleconomie geeft consumenten echter ook toegang tot producten die anders wellicht onbetaalbaar zouden zijn, zoals dure machines. Dat leidt volgens ShareNL juist tot meer consumptie en dus ook meer belasting van het milieu.

Ook vervuilende producten, zoals een oude dieselboot, leggen met een toenemend gebruik juist meer druk op het milieu.

Lees meer over:

Tips

Tips
Te heet op de werkvloer? Koel af met deze tips. 

De werkdag van

De werkdag van
Atilay Uslu van Corendon: 'Een paar uurtjes werken is ook gewoon stoom afblazen.'

In de praktijk

In de praktijk
De meeste buitenlandse werknemers komen naar Nederland vanwege de liefde, zegt Ilse Visser van wervingsbureau Undutchables. 
Tip de redactie